Lek Betonbewerking (onderdeel van Lek-Sloopwerken) is een van de eerste bedrijven in Nederland die de methode Sensitive Blasting toe past. Sensitive Blasting, is een nieuwe technologie die werkt met een niet explosief materiaal genaamd NXbursTTM. Sensitive blasting betekend letterlijk vertaald gevoelig opblazen.

Hoe werkt Sensitive blasting:
Sensitive Blasting is een methode waarmee we betonconstructies met beleid kunnen verzwakken. Er wordt altijd begonnen met het maken van een werk- en veiligheidsplan. Conform dit plan worden er op diverse plaatsen in het te verzwakken beton gaten geboord. Deze gaten worden gevult met NXbursTTM, cartridges en met speciaal vulmiddel aangestampt en aangesloten op een ontsteker. Wanneer de ladingen worden ontstoken komt er een hoeveelheid lucht vrij (afhankelijk van hoe zwaar de cartridge is). Deze vrijkomende lucht is altijd sterker dan de beton en zorgt er voor dat deze scheurt. Wanneer het beton scheurt ontsnapt de lucht en is de werking voorbij. In tegenstelling tot explosieve is heeft NX geen detonerende werking, en zal dus alleen effect hebben wanneer het goed opgesloten is. Met deze methode kunnen we met beleid een stuk beton verzwakken, gevoelig opblazen dus.

Gediplomeerd springmeester
Lek-Betonbewerking heeft 4 personen in dienst die zich gediplomeerd springmeester mogen noemen. Zij hebben in 2012 een opleiding gevolgd in Dreesden op de Dresdner Sprengschule, en mogen zich met trots Pyrotechnisch springmeester noemen.

Wanneer passen wij Sensitive Blasting toe:

Wanneer er iets onbereikbaar is
Er zijn plaatsen waar beton gesloopt moet worden, die niet bereikbaar zijn voor graafmachinies. U kunt hierbij denken aan een kraanpoer van een torenkraan in de kelder van een gebouw, of een bankkluis die uit een bestaand pand gesloopt moet worden.
Als er trillingsarm gesloopt moet worden
Wanneer er een stuk fundatie of een ander dik stuk beton verwijderd moet worden uit of nabij een monumentaal pand dan geeft traditioneel slopen met een sloophamer vaak te veel trillingen, waardoor gebouwen kunnen scheuren of zelfs verzakken. Wanneer de beton eerst dmv Sensitive Blasting wordt verzwakt kan deze later gemakkelijk worden verwijderd.
Wanneer het de duurzaamheid vergroot
Het toepassen van Sensitive blasting zorgt voor minder C02 uitstoot dan slopen op traditionele manieren.
Als er geluidsarm gesloopt moet worden
In winkel- stadscentrum komt het steeds vaker voor dat de opdrachtgever vraagt om alleen tussen 7.00 en 9.00 uur te hakken i.v.m. geluidsoverlast voor winkelend publiek. Zeker wanneer de werkzaamheden voornamelijk bestaan uit hakwerkzaamheden kan zo’n klus al snel tijd- en geld rovend worden. Door Sensitive Blasting toe te passen wordt hakken overbodig en kan er met zeer beperkt geluidsoverlast worden gewerkt.
Wanneer een object snel gesloopt moet worden
Het kan voorkomen dat er voor het slopen van een object zeer beperkte tijd is en het wel mogelijk is om hem vooraf met sensitive blasting te verzwakken. Een voorbeeld hiervan kunt u hieronder bij projecten zien: “Sloop fundatie viaduct A28”
Contact